Burgonyavész (Phytophtora infestans)

Csapadékos időszakot követő gyors felmelegedés a burgonyában és paradicsomban maga után vonja egy súlyos betegség fellépésének lehetőségét, a burgonyavészét (Phytophtora infestans). A burgonyát és paradicsomot a betegség lombzáródás után fertőzi meg, amikor az öntözés vagy csapadék után lassú a lomb felszáradása. A meleg, párás környezetben hirtelen (vész szerűen)  lombhervadás lép fel, melyet indapusztulás követ. Amennyiben nem védekezünk időben és kellő hatékonysággal az öntözővíz vagy csapadék a fertőzési anyagot bemossa a talajba és a gumó pusztulását is okozza.

A burgonyavész kórokozója a fertőzött gumók szöveteiben tele át, innen jut el a növény föld feletti szöveteibe. Tenyészidőben a betegség a fertőzött növényekről a szomszédos növényekre esőcseppekkel terjed, nagyobb távolságra a légáramlat viszi el a kórokozókat. A betegség tömeges terjedés többnyire június derekán kezdődik.

A fertőzés kritikus időszaka akkor van, ha a levegő páratartalma 48 órán át magasabb 75%-nál és a hőmérséklet 10-24 fok között alakul.

Védekezés: Fontos a termőhely kiválasztása, lehetőleg folyók és víztározók közelébe ne ültessünk burgonyát. Ellenőrzött helyről, fémzárolt gumókat ültessünk. Némely fajták ellenállóbbak, de erőteljes fertőzés esetén a különbségek nem szembeötlőek.

A vegyszeres védekezés alapját vagy a réz tartalmú készítmények vagy a ditiokarbamátok vagy speciális burgonyavész elleni készítmények adják: a kezelést előrejelzés alapján kellene elkezdeni vagy az érzékenyebb fajtáknál már sorzáródáskor, míg a többieknél a virágzás kezdetekor és szükség szerint 7-14 naponként meg lehet ismételni.

Réztartalmú készítmények:

Astra rézoxiklorid

Bordói lé Neo SC

Champion WG

Cuproxat FW

Funguran OH

Vitra rézhidroxid

Ditiokarbamátok:

Dithane DG Neo-Tec

Dithane M-45

Indofil M-45

Speciális burgonyavész elleni készítmények:

Electis 75 WG

Cymbal 45 WG vagy Etna 45 WG

Fantic M

Forum R

Altima

Galben M illetve Galben R

Infinito

 

Szöllös

 

 

 

 

 

Szöllős László
növényvédő szakmérnök