Szakács

Szakács

Szakács  OKJ 34 811 04

Nyilvántartásbavételi száma: E-001638/2017/A031

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek
elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi
színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari
egységekben.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
– az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
– felmérni a meglévő készletek mennyiségét
– árut átvenni
– előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
– nyersanyagokat előkészíteni
– a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
– különféle ételeket készíteni
– az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani,
– a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
– a maradványokat kezelni
– a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
– feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
– technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni

Betölthető munkakörök:

A B C
FEOR

száma

FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
5134 Szakács Étkezdei szakács
Grill szakács
Hajószakács
Hidegkonyhai szakács
Közétkeztetési szakács
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács

Belépési feltételek:

– Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

– Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Tantárgyak:

11518-16 Élelmiszerismeret 12095-16 Ételkészítési ismeretek
11561-16 Gazdálkodási ismeretek 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv 11497-12 Foglalkoztatás I.
12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai 11499-12 Foglalkoztatás II.

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Vizsgafeladatok

Gyakorlati vizsgatevékenység

Ételkészítés alapja

A gyakorlati vizsgafeladat időtartama: 140 perc, A gyakorlati vizsgafeladat aránya: 25%

Ételkészítési ismeretek

A gyakorlati vizsgafeladat időtartama: 140 perc, A gyakorlati vizsgafeladat aránya: 25%

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A szakács szakma ismeretei

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc, A gyakorlati vizsgafeladat aránya: 25%

Szóbeli vizsgatevékenység

Konyhai ismeretek

A vizsgafeladat időtartama: 55 perc, A gyakorlati vizsgafeladat aránya: 25%

Képzés tervezett létszáma: minimum 15 fő maximum 30 fő

A képzés időtartam: 900 óra

Megengedett hiányzás mértéke: 20%

Elméleti képzés óraszáma: 30 %  270 óra

Gyakorlati képzés óraszáma: 70 % 630  óra

Díjazás, tervezett kezdési időpont, helyszín:

A képzés önköltséges, a képzés díjának meghatározása egyéni kalkulálás alapján történik. A képzés indításának időpontja, helyszíne a csoport igényeihez igazodik. Érdeklődés esetén hívja a +36/30/223-43-31 telefonszámunkat, illetve személyesen keresse ügyfélszolgálati irodánkat a 4032 Debrecen, Tessedik Sámuel utca 1 I/06., ahol kollégáink állnak szíves rendelkezésére (email: quattrogentili@gmail.com).